Sukulent Nedir, Sukulent Çiçeği Bakımı Bakımı Nasıl Yapılır?
Sevdiğin birini mutlu etmek ya da özel günler için farklı bir hediye arıyorsan, sukulentler tam sana göre! Sukulent en genel anlamıyla etli yaprakları olan, yaprak yapısı türüne göre değişen bir bitkidir. Hatta bazı türleri vardır ki canlı mı yoksa yapay mı olduğunu anlamak bile zor olabilir. Sukulent bitkileri zorlu koşullara uyum sağlayan yapısıyla hemen her yerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Evinde uzun ömürlü bitkilerden olsun, kolayca bakayım ve şık görünsün diyorsan sukulentlere mutlaka şans vermelisin.
Sukulent bitkilerin farklı türleri ve cinsleri bulunur. Hemen her çiçekçide rastlayabileceğin sukulent türleri, seni hiç yormadan uzun süreler sana arkadaşlık edebilir. Sukulentler türleri farketmeksizin kolayca çoğalır. Böylece bir bitkiden onlarca sukulente sahip olmak, sevdiklerinle paylaşmak da mümkün hale gelir. Hatta bir sukulentin varsa kendiliğinden düşen etli yaprağın kısa süre içinde kök saldığını görebilirsin. O kadar kolay kök salar ki bir tabağın üzerinde bile bir iki hafta içinde mini kılcal kök oluşumlarını gözlemlersin. Sukulentler bu sebeple birçok kişinin severek bakımını yaptığı bitkilerin ilk sırasında gelir.
Sukulent türleri son zamanlarda teraryum ve benzeri aranjmanlar için de tercih edilir oldu. Bunun sebebi az bakım ve az su ile kolayca yaşamalarından kaynaklanır. En sevdiğin arkadaşının doğum gününde veya kendi özel günlerinde sukulent çeşitleri ile yapacağın teraryumlar unutulmaz bir hediye olabilir!
İçindekiler
- 1 Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?
- 2 Sukulentler Nasıl Çoğaltılır?
- 3 Sukulentler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- 3.1 En kolay bakımı yapılan sukulent türleri nelerdir?
- 3.2 En hızlı sukulent tohumdan mı? Yoksa çelikten mi çoğaltılır?
- 3.3 Sukulentler kaç gün susuz yaşar?
- 3.4 Sukulent için Saksı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
- 3.5 Güneş Işığı Almadığında Sukulent Gelişir mi?
- 3.6 Sukulent Bitkisi Çiçek Açar mı?
- 3.7 Sukulentler Ne Renk Çiçek Açıyor?
- 3.8 Sukulent Süsleme Nasıl Yapılır?
- 3.9 Sukulentler Nerelerde Kullanılır?
- 3.10 Kesilen Sukulent Gövdesi Tekrar Yeşerir mi?
Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?
Sukulent bakımı çiçekli veya iç mekan yapraklı türlere göre bakımını daha rahat yapacağın bir bitkidir. Neredeyse hiç bakım gerektirmeyen bir yapıya sahip sukulentler, belirli türlerinin dışında seni asla yormaz. Büyüme ve gelişme evreleri yavaş bir şekilde ilerlediği için sık sık saksı değişikliği yapmana gerek yoktur.
- Yeterli Işık
Sukulentlerin ışık istekleri yine diğer yapraklı veya çiçekli bitkilere benzer. Sukulentini direkt güneş ışığına maruz bırakman etli yaprakların suyunu kaybetmesine sebebiyet vereceği için aydınlık bir ortam seçmen yeterli. Sukulentinin en iyi ışık aldığı alanı seçerek büyüme ve gelişme evrelerini sağlıklı bir şekilde geçirmesine imkan tanıyabilirsin.
- Toprak Seçimi
Sukulentlerin toprak isteği seçici olduğu için torflu toprakları tercih etmende fayda var. Geçirgen ve hafif yapısıyla sukulent toprağı içindeki cocopeat lifleri sayesinde suyu tutar ve sukulentin ihtiyacı duyduğu suyu köklerine dolaylı olarak iletir. Bu özel toprak karışımı içindeki perlit de yine cocopeat gibi su tutma ve besin maddesi depolama özelliğine sahiptir.
- Sulama Düzeni
Sukulentin formunu korumasını istiyorsan, bakımında birtakım şartlara özen göstermelisin. Bunun için toprak ve güneş ışığı konusundaki hassasiyet, sulama için de geçerli. Haftada bir ya da iki kez sakince su vermelisin. Seçtiğin saksı ister seramik ister çömlek olsun altı delik olmalı! Çünkü fazla su sukulentlere zarar verebilir. Eğer sukulentin fazla suya maruz kalırsa çürür. Saksı boyutunu bu sebeple sukulentin boyuna göre ayarlamalısın. Aksi takdirde derin bir saksıda bitki kök salmak ile uğraşacağı için etli yapraklar zamanla çürüyebilir. Bitkinin kendi boyu kadar derinliğe sahip bir sukulent saksısı işini görecektir.
- Sukulentler İçin Saksı Seçimi
Sukulentlerin için nasıl bir saksı seçeceğin de çok önemli. Sukulentler için saksı seçerken çok zorlanmana gerek yok çünkü sukulentler her saksıda büyüyebilir. Sukulent için istersen bir cam kadeh bile kullanabilirsin. Ancak büyüyüp serpileceğini düşünürsen geniş tepsi benzeri bir saksı seçmen daha sağlıklı olur. Saksı seçerken çok derinlik aramana da gerek yok çünkü sukulent kökleri gevşek toprakta derine inmeden gelişir. Sukulent saksısı seçerken bu detaylara dikkat ederek kullanacağın alana uygun bir tarzda seramik ya da çömlek tercihi yapabilirsin.
Sukulentler Nasıl Çoğaltılır?
Sukulent bitkilerini çoğaltmak o kadar kolaydır ki, bunu yapmaya başladığında kendini tutamaz ve yüzlerce küçük sukulent sahibi olabilirsin. Sukulentin çoğaltılması yaprak çelikleri ile yapılır. Tohum ile çoğaltım da işletmecilerin kullandığı yöntemler arasındadır.
Evde evde veya iş yerinde bir sukulentin varsa sen de kendi yavru sukulentlerini kolayca yetiştirebilirsin. Bunun için tek yapman gereken sukulentinin olgun yapraklarını gövdeden temiz bir biçimde ayırmak olacak. Yani gövdede sukulent yaprağının kalıntısı kalmamalı. Bu işlemi steril bir bıçak yardımıyla yapabilirsin. Ayrıca bıçağı her kullanımda sterilize etmen gerektiğini de hatırlatalım. Bunun sebebi ise çok basit. Her yaprak farklı bir bulaşıcı etmen taşıyor olabilir.
Bıçağı sterilize etmeden her yaprağı keserken bu durumda sağlıklı bir yetiştiricilik yapamayabilirsin. Daha önceki denemelerinde başarısız olduysan belki de nedeni bu kadar basittir. Peki “Bıçağı nasıl sterilize ederim?” diye soruyorsan senin için basit bir yöntemimiz var. Bıçağı ateşe kısa bir süre tuttuktan sonra biraz ıslatman yeterli olacak.
Çoğaltım için etli yaprakları ister toprak üzerine koyarak, istersen topraksız bir ortamda kolayca yetiştirebilirsin. Topraksız nasıl yetişecek dediğini duyar gibiyiz. Sukulent çoğaltmanın çok kolay olduğunun en büyük kanıtı da bu. Bu minik bitkiler topraksız bir alanda bile kolayca kök salabilir. Mantığı aslında basit. Sukulent yaprakları gövdeden ayrıldıktan sonra yara yerini iyileştirmek için var gücüyle çalışır. Bu çalışma onu yeniden büyümeye teşvik ederek kök yapmasına neden olur.
İşte senin sukulent yaprakların da tıpkı böyle, kılcal köklerini yara yerinden salmaya başlayıp gelişecek.
Sukulent yapraklarını gövdeden kopardığında toprak üzerine yerleştirebilirsin ancak yara yerinin toprağın üzerinde kaldığından ve nefes aldığından emin olmalısın. Sukulentinin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini istiyorsan bu dönemde sulama yapmayı unut. Sulama, çürümeyi başlatıp kök salınımını engeller. Bu yüzden yapraklar kılcal köklerini bırakana kadar sulama yapmana gerek yok.
Yaprakların kılcal kök çıkışını gördükten sonra sırada, özel toprak karışımının içine yavru sukulentlerini dikmek var. Bu aşamada çok dikkatli davranmalısın. Kılcal köklere zarar vermeden bu işlemi gerçekleştirmeli ve sukulentinin formunu bozmamaya özen göstermelisin.
Yumurta kolisi olarak da bilinen viyol plastik kaplara azar azar toprak karışımı koyarak kılcak kök yapmış mini sukulent tomurcuklarını nazikçe ekebilirsin. Bu aşamada az toprak kullanman sukulentinin gövdeye doğru büyümesine katkı sağlar. Kısa sürede oluşumunu gözlemleyebileceğin sukulentlerini toprağa aldığın gün sprey başlıklı bir şişeyle sulayıp can suyu vermelisin.
Daha sonraki aşamada ise sukulentlerinin büyüme formları viyolu geçtiğinde bundan sonraki yaşamlarını sürdüreceği saksıya almak kalıyor. Saksılara alma işleminde de yine dikkatli ve titiz davranmalısın. Köklere zarar vermeden geçirgen sukulent toprağı kullanarak dikim işlemini gerçekleştirebilirsin.
Saksıya aldığın sukulentlerini haftada 2 veya 3 kez olacak şekilde sulayabilirsin. Yaz aylarında sukulent toprağının durumuna göre sulama işlemini sıklaştırabilirsin. Kış aylarında bitkine bol su vermekten kaçın. Bol su sukulent bitkinin gelişimini olumsuz yönde etkileyen durumlardan biri. Bunun sebebi ise kış aylarında su isteğini özel toprak karışımından alan sukulent bitkinin, fazla su ile köklerinin çürümeye başlayacağı içindir. Dengeli ve mevsimine uygun bir sulama ile yavrudan oluşturduğun sukulentlerini kısa zaman içinde beklediğin forma ulaştırman oldukça kolay.
Sukulentler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
En kolay bakımı yapılan sukulent türleri nelerdir?
Tüm sukulent bitkilerinin bakımı oldukça kolaydır fakat her türlü koşula yüksek adaptasyon sağlayan sukulent türleri: Sedum, Kalanchoe, Senecio, Crassula olarak sıralanabilir.
En hızlı sukulent tohumdan mı? Yoksa çelikten mi çoğaltılır?
Hızlı bir gelişim sürecini tercih edeceksiniz kesinlikle çelikten çoğaltma zahmetsiz ve daha kesin sonuç verir.
Sukulentler kaç gün susuz yaşar?
Bazı rivayetler bulunsada sukulent bitkileri en geniş 20 veya 25 gün süre içinde susuz bir şekilde yaşayabilir.
Sukulent için Saksı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Hemen hemen her ortamda yetişebilen sukulentlerin daha sağlıklı olabilmesi adına geniş ve küçük boylardaki saksıları tercih edebilirsin. Alt kısmı delikli saksılar, köklerin kurumasını engelleyerek fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olur.
Güneş Işığı Almadığında Sukulent Gelişir mi?
Normal şartlar altında günde 4 ila 6 saat güneşe ihtiyaç duyan bu bitkiler için yapay ışıkla bir ortam oluşturabilirsin. Yapay ışıklandırmalar, az ya da hiç ışık almayan ortamlar için idealdir.
Sukulent Bitkisi Çiçek Açar mı?
Her sukulent bitkisi çiçek açmayabilir. Bunun için bitkinin sulama aşamasından güneş ışığına kadar pek çok etkenin kusursuz bir biçimde gerçekleştirilmesi gerekir.
Sukulentler Ne Renk Çiçek Açıyor?
Sukulentin cinsine ve bakımına bağlı olmak birlikte sarı, pembe, mor ve kırmızı renklerde çiçeklenmeleri mümkündür. Eşsiz renk geçişleriyle doğanın mucizelerini gözler önüne seren sukulentler, dekorasyonların olmazsa olmazları arasında dikkat çekiyor.
Sukulent Süsleme Nasıl Yapılır?
Farklı boyutlardaki ve renklerdeki sukulent türlerini tek bir saksıya ekerek yaşadığın ortamın havasını değiştiren süslemeler yapabilirsin. Dilersen çakıl ve bahçe dekorasyonlarıyla saksının çevresine otantik dokunuşlar ekleyebilirsin.
Sukulentler Nerelerde Kullanılır?
Minimalist ve şık saksılarda hayat bulan sukulentler hem dekorasyon olarak hem de radyasyonun etkilerini azaltmak için her ortamda kullanılabilir. Farklı ortamlara uyum sağlayan bitkilerin renkli dünyasına dekorasyonlarında yer verebilirsin.
Kesilen Sukulent Gövdesi Tekrar Yeşerir mi?
Çok kolay ve basit bir yöntemle bitkini tekrar hayata döndürmek ister misin? Kesilen sukulent gövdesini yeni bir toprağa ekerek ölü bitkinin birkaç hafta içerisinde hayat bulmasına şahitlik edebilirsin.
Daha fazla blog için tıkla: http://blog.sosyopix.com
Unutma, Sosyopix seni seviyor!