İftar ve Sahurda Nelere Dikkat Etmeli
Sağlık ve beslenme açısından Ramazanda, iftar ve sahur zamanlarında yapılması gerekenlerle yapılmaması gerekenler arasında dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek önemlidir. Bu yazımızdaki önerileri takip ederek Ramazan ayını sağlıklı ve keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.
Sahurda neler yapmalı;
Sahura erken kalkarak yeterli zaman ayırmak önemlidir. Dengeli bir öğün olması, hatta kahvaltı yapmak gün boyu enerjinizi korumanıza ve tok kalmanıza yardımcı olur.
Protein ve lif içeren yiyecekler tüketmek sindirimi düzenler ve uzun süreli tokluk sağlar. Yumurta, balık, tam tahıl ve sebze gibi besinler tercih edilmelidir.
Bol bol yeşillik tüketmek ise bağırsak hareketlerini düzende tutar.
Çiğ kuruyemişleri ihmal etmeyin. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler bol posa içerdiği ve sağlıklı yağ bakımından oldukça zengin olduğu için mükemmel bir sahur seçeneği sunar.
Gün içinde kan şekerini dengede tutması için ise süt içmek iyi bir çözüm olabilir.
Sahurda yeterli miktarda su içmek, gün boyu susuz kalmamanızı sağlar. Susuzluk baş ağrısı, halsizlik ve dikkat eksikliği gibi sorunlara yol açabilir. Susuzluk hissi, oruç tutarken vücudun sıvı kaybına bağlı olarak artabilir, bu yüzden sahurda ve iftar arasında sıvı alımına dikkat etmenizde fayda var.
Neler yapmamalı;
Sahur yaptıktan hemen sonra uykuya geçmemelisiniz, bu durum sindirim sürecini zorlayabilir. Mümkünse yatmadan önce biraz zaman ayırmak ve birazcık hareket daha rahat ve sağlıklı uyumanızı sağlar.
Bal, reçel, pekmez gibi şekerli besinler ve aşırı kafein tüketimi gün boyunca enerji dalgalanmalarına neden olabilir ve oruç tutmayı zorlaştırabilir. Kahve, çay veya kafeinli içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Aşırı şekerli yiyecekler de kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilir ve ardından ani düşüşlere yol açarak açlık hissini artırabilir.
Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerden olan bu besinler sahur için oldukça ağır ve baharatlı besinlerdir. Aynı zamanda susamanıza neden olacağından şarküteri ürünü etleri de sahurda yememelisiniz.
Poğaça ve börek midenizi şişirip kaliteli besinleri tüketmenize engel olur. Midenizi erken terk edeceğinden hamur işi ağırlıklı sahur yapmak ertesi gün çabuk acıkmanıza neden olur.
Fazla karbonhidrat ve gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Aşırı yağlı yemekler ve kızartmalar da gece uyumadan önce yiyip yatacağınız için sabah uyandığınızda yanma ve ekşime gibi mide rahatsızlıklarına veya hazımsızlık gibi sindirim problemlerine neden olabilir.
İftarda neler yapmalı;
Oda sıcaklığında bir bardak su ile oruç açmak, gün boyu kaybedilen sıvının karşılanması için önemli bir adımdır. Ayrıca ilk olarak su içmek sindirimi kolaylaştırır.
İftariyeliklere devam ederken beyaz peynir ve kaşar, birkaç tane zeytin ile tam buğday ya da çavdar ekmeği, gün boyunca düşmüş olan kan şekerini de dengeleyecektir.
Ana yemeğe geçmeden önce vereceğiniz 10-15 dakikalık bir ara, gün boyu durmuş olan ve tüm yıl buna alışık olmayan sindirim sisteminizin doğru çalışmasına yardımcı olacaktır.
İftarda sindirimi kolay olan ve vücuda hızlı enerji sağlayan yiyecekler tercih edilmelidir. Sebze yemekleri, çorba, light et yemekleri gibi hafif ve dengeli öğünler faydalı olacaktır.
Neler yapmamalı;
Kendinizi tatlı yemek zorunda hissetmeyin. Canınız çekerse de yemek üzerine değil en az bir saat sonra yemeniz daha iyi olacaktır.
Asla çok yağlı yemekler yememelisiniz.
Hamur işi, pide gibi karbonhidrat miktarı fazla olan besinler kan şekerini yükseltebilir, dozunu kaçırmamanızı sağlığınız için tavsiye ederiz.
Daha fazlası için Sosyopix Blog’u takip etmeyi unutma! Unutma, Sosyopix seni seviyor!