2022 İftar Menüsü – 5 Ramazan Yemek Tarifi
Ramazan geldiğinde yemek sofraları da ayrı bir özenle hazırlanıyor. Ramazan akşamına kalabalık aile yemekleri, iftar misafirleri oldduğunda tatlı bir telaş da alıyor. ”İftara ne yapsam, bugün ne pişirsem?” gibi sorular her evde sık sık soruluyor. Sosyopix olarak hazırladığımız kolay ve ekonomik iftara özel Ramazan yemek tarifiyle kalabalık misafirlerine unutamayacakları bir sofra hazırlayabilirsin.
İçindekiler
İftarda Kolay Yemek Tarifleri
Ramazan iftar menümüz hazırlaması pratik ve kolay yemeklerden oluşuyor. 2022 Ramazan ayının Nisan ayına denk geldiğini de düşünerek bahara yakışır güzel bir iftar sofrası menüsü hazırladık. Ramazan ayında sofraları şenlendirecek, iftara gelen misafirlerinin tadı damağında kalacağına eminiz. Ramazanda iftar sofralarına ekleyebileceğin 5 Ramazan yemek tarifi önerilerine geçelim bakalım! 👩🍳🧡
Ramazana Özel Nefis İftar Menüsü:
1- Terbiyeli Sebze Çorbası
Ramazan yemek menüsü çorbasız olmaz. Biz de tazecik sebzelerden oluşan nefis bir sebze çorbasıyla geldik. Ramazan yemek tarifine ekleyebileceğin lezzetli
Malzemeler:
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet kabak
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 6 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Terbiyesi için:
- Yarım su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta sarısı
- 3-4 damla limon
Hazırlanışı:
2 yemek kaşığı sıvıyağ tencerede kızdırılır. Soğanlar küp küp doğranarak eklenir ve kavrulur. Ardından küp küp doğranmış havuç, kabak, patates ve sarımsak eklenir ve kavurmaya devam edilir. Tuz, karabiber ve 6 su bardağı su eklenerek karıştırılır. Ardından kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır. Çorba kaynarken bir yandan da terbiyeyi hazırlayalım.
Bir kasede yarım su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta sarısı ve 3-4 damla limonu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe alıp yavaş yavaş terbiyeye dökülür. Kaynamış olan çorbanın altını kısılarak ve terbiye karışımı da çorba tenceresine yavaş yavaş ilave edilir. Çorba 10 dakika kısık ateşte piştikten sonra servise hazır.
2- Tel Şehriye Pilavı
Sofraların vazgeçilmezi pilav ramazan menümüzün de gözdesi. Hemen hemen her sofrada yer aldığı için her yemeğin yanına yakışıyor. Tarifi ne kadar basit olsa da pilav yapmak kolay iş değil bakıldığında. Tarifi tutturmak, pirinçlerin tane tane olmasını sağlamak el lezzeti gerektiriyor. İftar sofrasına de yakışacak arpa şehriyeli pilavı ramazan yemek tarifi önerilerimize ekledik. Ramazana lezzet katacak, deneyen herkesin tadı damağında kalacak pilav tarifimizi deneyelim.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 Su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı arpa şehriye
- Tuz
- 3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Pilav tenceresine tereyağı eklenerek eritilir. Eriyen yağın içerisine arpa şehriye eklenerek rengini alana kadar kavrulur. Şehriyenin üzerine pirinç eklenerek kavrulmaya devam edilir. Üzerine bir parmak geçecek kadar sıcak su eklenir. Tuz veya isteğe bağlı bulyon eklenerek demlenmeye bırakılır. Pilav suyunu çekince altını kapatabilirsin.
3- Fırında Karnıyarık
Kıymanın ve sebzenin en çok yakıştığı tariflerden biri de karnıyarık. Ramazan sofralarına da oldukça yakışan fırında patlıcan mutlaka denenmesi gereken bir tarif. Pilavla ayrılmaz bir ikili olan karnıyarığı iftar menüsüne eklemezsek olmazdı. Ana yemek olarak ramazan yemek tarifine ekleyebileceğin fırında karnıyarık yemeğinin nasıl yapıldığına bakalım.
Malzemeler:
- 6 adet orta boy patlıcan
- 3 yemek kaşığı sıvıyağı
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 2 adet yeşil biber
İç harcı için:
- 350 gram kıyma
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 avuç maydanoz
Patlıcanlar soyularak tuzlu suda bekletilir ve pijamalı soyulur. Bir yandan da tencerede kızdırılan sıvıyağın içine küp küp doğranan soğan eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. 350 gram kıyma da eklenir ve kavrulmakta olan soğanlarla birlikte renk alıp, suyunu çekene kadar pişirilir. 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber, maydanoz eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Soyulan patlıcanlar kızartılır Fırın tepsisine yerleştirilerek ortadan ikiye ayrılır ve içine hazırlanan harç eklenir. Patlıcanların üzerine yeşil biber dilimleri koyulur. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirdikten sonra servise hazır.
4- Yoğurtlu Semizotu Salatası
Yaz ayların hem en pratik hem de en lezzetli salata tariflerinden biri semizotu salatası! Bu sene Nisan ayına denk gelen ramazan için hazırlanan iftar sofralarında semizotu tariflerini bol bol göreceğiz.İftar yemek menüsüne bir salata tarifi ekleyeceksek bu mevsimin en taze sebzelerinden, her haliyle lezzet oluşturan semizotu olur. Ramazan yemek tarifine lezzet katacak semizotu salatası oldukça basit bir tarif. Yoğurtla muhteşem uyumuyla yaz sofralarının vazgeçilmezi nefis semizotu salatası tarifine geçelim!
Malzemeler:
- 1 demet semizotu
- 2 diş sarımsak
- 1 kase yoğurt
- Tuz
- Zeytinyağı
- Pul biber
Hazırlanışı:
Semizotunun topraklı kök kısımlarını kesilerek yaprakları tek tek ayıklanır. Bol suda zarar vermeden yıkanılarak topraktan arındırılır. Ayrı bir kasede sarımsaklar rendelenir ve süzme yoğurt, zeytinyağı, tuz ekledikten sonra karıştırılır. Yoğurt karışımı semizotu yapraklarıyla karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzerine zeytinyağı ve pulbiber eklenerek servis edilebilir.
5- Kupta Kadayıflı Muhallebi
Ramazan boyunca tüm gün oruç tutup iftarda yemek yenildiğinde ağırlık çökebilir. Ama bu ramazan yemek tarifine nefis bir tatlı ekleyemeyeceğimiz anlamına gelmez. Hem de herkesi mutlu edecek öylesine kolay ve hafif bir tatlı tarifi varken… Kadayıflı muhallebi tarifi iftar menüsünün en beğenilen tatlılarından olacak. Yapımı oldukça basit tatlı tarifi deneyelim!
Malzemeler:
- 500 gram tel kadayıf
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Muhallebi için:
- 5 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket krema
Hazırlanışı:
3 yemek kaşığı tereyağı tavada eritilir üzerine 500 gram tel kadayıfı ve 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyerek rengini alana kadar kavurulur. Dövülmüş ceviz de eklenerek kavurulur. Muhallebi için derin bir tencerede 5 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı nişasta, 1 su bardağı toz şekeri ve 1 adet yumurta sarısı orta ateşte koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirilir.Muhallebi kıvamını aldıktan sonra ocaktan alarak 10 dakika soğumaya bırakılır. Soğuyan muhallebiye 1 paket krema ilave edip ve mikser yardımı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpılır. Servis edilecek kaplara hazırlanan kadayıf karışımı, muhallebi ve üzerine tekrardan kavrulmuş kadayıf eklenir. Üzerini istediğin meyvelerle süsleyebilirsin, servise hazır!
Daha fazlası için Sosyopix Blog‘u takip etmeyi unutma!
Unutma, Sosyopix seni seviyor!