Sokak Hayvanlarını Korumak için Ne Yapabiliriz? – 8 Madde
Her gün işe giderken yollarda sayısız canla karşılıyoruz. Kimi zaman yanlarına çömelip başlarını okşayabiliyoruz, kimi zaman ise dikkat bile edemeden hayat tempomuza kaptırıp öylece yolumuza devam ediyoruz.
Soğuk havalar geldi çattı, sokak hayvanları soğuk havalarla, açlık ve susuzlukla ve ne yazık ki sokakta yaşam koşullarının zorluklarıyla mücadele etmek zorunda. Eğer sokak hayvanlarına yardım etmek istiyorsan ama onlar için neler yapabileceğin konusunda yeterli bilgiye sahip değilsen bu yazımızı senin için hazırladık.
Lütfen okumaya devam et, yapabileceğin şeyler çok çok kolay.
İçindekiler
Yuvanda Yer Aç
Sokak hayvanları için yapabileceğin en büyük yardımlardan birisi o canlardan birisini sahiplenmek, ona yuva olmak. Soğuk havalarda onların sıcacık bir yuvaya ihtiyacı var. Onlara evinin kapısını açarak, onları zorlu şartlarda hayatta kalmaya çalıştığı sokaklardan kurtarıp onlar için güvenli bir alan oluşturabilirsin.
Sokakta gördüğün sevimli bir köpeği, kapının önünde sessizce miyavlayan yardıma muhtaç minik bir kediyi eğer sorumluluklarını almayı kabul ediyor ve kendini maddi veya manevi olarak hazır hissediyorsan sahiplenebilirsin. Barınaklar ya da sosyal medya üzerinde açılan hayvan sahiplendirme sayfalarını ziyaret ederek evine yeni bir arkadaş edinebilirsin.
Onlara Sokakta Yardımcı Ol
Sokak hayvanlarının şehir içinde beslenebilmesi için ne yazık ki çok fazla şansı yok. Onların şansı olmaya ne dersin? Kapının önüne bırakacağın bir kap su ile kim bilir kaç hayvanın susuzluğunu gidereceksin. Ya da camının önüne döktüğün yem veya ekmek kırıntılarıyla küçük kanatlı misafirlerinin karnını doyurabilirsin. Marketlerden, pet mağazalarından alacağın kuru mamaları yanında taşıyabilir, bir kedi veya köpek gördüğünde onu besleyebilirsin. Çok uygun fiyatlara satın alabileceğin bu mamalarla o hayvanları beslemenin huzurunun tarifi bile yok.
Bulunduğun Bölgedekileri İnsanları Bilgilendir
Bu kısımda sana düşen çok kolay işler var. Çevrende bulunan insanları kapılarının önüne bir kap su, mama koyması için bilgilendirebilirsin. Herkes bir kap su koysa samanlık seyran olur! 😊 Ayrıca bulunduğun bölgedeki kasaplarla konuşup, et yemeyi çok seven bu sokak hayvanlarıyla fazla olan etleri paylaşmasını rica edebilirsin. Bazı kasaplar zaten sakatatlarını hayvanlara hiçbir ücret karşılığı olmadan veriyor. Bunu küçük ücretlerle yapan kasaplarla da eğer durumun uygunsa iletişime geçebilirsin. Bunun yanında lokantalarla görüşüp artan yemekleri çöpe atmamaları ve hayvanlara vermeleri konusunda onlarda bilinç duygusunu uyandırabilirsin.
Hayvanlar için Soğuk Havalarda Yapman Gerekenler Var
Başta kediler olmak üzere, soğuk havalarda sokak hayvanları ısınmak için arabaların motor kısımlarına girerek orada saklanmak istiyorlar. Sen de özellikle kış aylarında mümkünse arabanı kullanmaya başlamadan önce arabanın kaputuna vur ve orada hayvan var mı diye kontrol et. Boşuna bir cana kıyma. Bu durumdan da çevrende araba sahibi olan herkese bahset ve onlardan da aynı şeyi yapmalarını rica et.
Senin de evinde kullanmadığın battaniyeler ya da örtüler muhakkak vardır. Bunları sokak hayvanları ile paylaşmalısın. Onlara soğuk havalarda sen yardımcı olmazsan soğuktan titreyerek hasta olabilir, donarak ölebilirler.
Sokakta Yaşam Alanı Oluştur
Sokak hayvanlarına yardım etmek, onları biraz olsun tehlikeden korumak istiyorsan kartondan ya da tahtalardan yararlanarak onlara sokağında küçük yuvalar yapabilirsin. Yuvanın içine koyduğun bir battaniye ya da giymediğin kışlık kıyafetlerinle oraya sıcaklık katabilir, su ve mamayla onları besleyebilirsin. Eğer evinde varsa ya da satın almak istersen, mamaların içine hayvanlara özel vitaminlerden katabilir, onları güçlendirebilirsin. Bayatlamamış, taze yemeklerine de hayır diyeceklerini sanmıyoruz. 😊
Veterinerler ile İletişimde Ol
Sokakta gördüğün yaralı ya da hasta bir hayvana asla sırtını dönmemelisin. Onları veterinere götürmelisin. Eğer bunu karşılayacak durumun yoksa bazı belediyeleri araştırabilir ve onların ücretsiz imkanlarından yararlanabilirsin. Onların başına gelen herhangi bir kazada ücretsiz tedavi desteği sağlayan bu belediyelerle iletişime geçme fikri muhakkak aklında olmalı.
Çöplerini Atarken Dikkatli Ol!
Evinde biriktirdiğin çöpleri kapının önüne ya da konteynırlara koyarken çöpün içine attığın cam, bıçak ya da keskin alete benzer artıkları muhakkak yumuşak bir şey veya gazete, kağıt ya da peçeteye sararak çöpe atmalısın. Çünkü, biliyorsun ki sokak hayvanları çöpleri karıştırarak karınları doyurmaya çalışıyorlar ve bu sebeple yemek arayışındayken çöpün içindeki kesici maddeler onların sağlığına zarar veriyor, canlarını acıtıyor. Bu konuda gereken hassasiyeti göstereceğini düşünüyoruz ama yine de hatırlatmak isteriz. 😊
En Önemlisi: Sevgi!
“Hayvan sahiplenmek istiyorum ama evimde bakacak yerim yok”, “Hayvanları seviyorum ama evimde beslemeye korkuyorum”, “Hayvanlar için elimden geleni yapmak istiyorum ama maddi desteğe ihtiyacım var” …
Bunlar ve benzerlerini neredeyse çoğu kişi düşünüyordur. Fakat sokak hayvanları için yapabileceğimiz şeyler belki de bu kadar zor değildir…
Mahallendeki kedilere her sabah iş yerine giderken bir selam verebilirsin, seni görünce yanına koşan o köpeğin başını usulca okşayabilirsin. Senin yanına hızlıca koşan bir köpek veya sen otururken senin kucağına çıkmaya çalışan, sürekli sana temas eden bir kedi illa ki senden bir şey istiyor olmayabilir. Belki de ihtiyacı olan tek şey sevgidir! Bu yüzden onlarla her zaman ilk önce gönül bağı kurmaya çalışmalısın. Unutma, onlar da bir canlı ve biz insanoğlunun karşısında çok çaresizler. Onlara sevgi göstermekten asla çekinme.
Yazımızı buraya kadar okuduğuna göre, yukarıda sana anlattığımız her şeyi yapmak istediğine gönülden inanıyor ve sokak hayvanlarına karşı ne kadar merhametli olduğunu buradan hissedebiliyoruz. Hayvanların gözlerindeki o ışıltıyı ve nefes alıp verişindeki o heyecanı görmek, bizim de çok mutlu olmamız demek.
Sokak hayvanları konusunda bu tutumun için sana çok teşekkür ederiz! Lütfen yazımızı arkadaşlarınla paylaşmayı unutma olur mu? sosyopix seni seviyor! 😊 Daha fazla içerik için tıkla: blog.sosyopix.com