Ramazan Tatlı Tarifleri – Kolay ve Pratik 4 Ramazan Tatlısı
Ramazan ayının gelişiyle en lezzetli yemeklerle donatılmış, özenle hazırlanmış iftar sofraları kaçınılmaz. Bu kadar nefis yemeklerin yanında tadı damağında kalacak ramazan tatlıları da iftar yemeklerinin olmazsa olmazı tabii. Her ramazan akşamı için ifta rmenüsüne ekleyecek Ramazan tatlı tarifleri bulmak zor. Ama merak etme Sosyopix olarak iftar sofralarına yakışacak en lezzetli Ramazan tatlı tariflerini senin için seçtik. Kolay ve pratik olmasına, hafif tatlar olmasına dikkat ettik. Sıra tarfilerimize göz atmakta ve misafirlerine sunabileceğin tatlı tariflerini seçmekte! Ramazan tatlı tariflerini öğrenmek için yazının devamına ilerleyelim! 👇
Ramazana yakışacak tatlı tariflerimize geçmeden;
”Ramazan boyunca her gü ne yapacağım, bugün ne pişirsem?” sorularına SON! Ramazana özel enfes yemek tarifi önerisine seniin için hazırladığımız İftar Menüsü blogumuzdan ulaşabilirsin! 🧡
İçindekiler
İftar Sofralarına Lezzet Katacak Ramazan Tatlı Tarifleri:
1- Güllaç
Ramazan tatlı tarifleri deyince ilk aklımıza gelen, sütlü tariflerin vazgeçilmezi Güllaç! Osmanlı sultanlarının sofralarından eksik etmediği, Ramazan sofralarının en beğenilen tarifi Güllaç yapımına geçelim!
Malzemeler:
- 12 yaprak güllaç
- 1,5 litre süt
- 2 su bardağı şeker
- Çekilmiş ceviz
- 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
Üzeri için:
- Toz Antep fıstığı
- Kiraz şekerlemesi
Hazırlanışı:
Süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz. Şekerler tamamen eriyene kadar karıştırıyoruz. Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Tatlının hamur gibi olmaması için sütün çok fazla kaynamaması gerekiyor. El yakmayacak şekilde olmalı. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derin bir tepsiye yerleştiriyoruz. Yaprakların üzerine her yeri ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz. 6 güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlıyoruz. 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz veya isteğe bağlı iç harcı serpiyoruz ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak seriyoruz.
Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdiriyoruz. Yemeklerde kullanılabilen gül suyu olmasına dikkat edelim. Tatlı hazır olduktan sonra 2 saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Servis ederken toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süslenebilir. Afiyet olsun!
2- Un Helvası
Yapımı kolay, tüm tatlı ihtiyacını giderecek nefis bir Ramazan tatlı tariflerine yakışacak tarifimiz var. Hafif bir tadı olduğu için iftardan sonra mideni dinlendirecek. Evdeki malzemelerle kolayca yapabileceğin un helvası tarifine geçelim!
Malzemeler:
- 100 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
- Yarım su bardağından biraz fazla kırılmış ceviz
Şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı sıcak su ya da süt
Hazırlanışı:
Bir tencerede sıcak su ve toz şekeri şeker güzelce eriyene kadar karıştıralım. Hafif ısındığında ocaktan alalım. Uygun bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı alarak eritelim. Yağ eridikten sonra unu ilave ederek tahta kaşıkla karıştıralım ve un kahverengi olana kadar 15 dakika kavuralım. Un kavrulduktan sonra şerbeti yavaş yavaş ekleyelim ve şerbetini çekene kadar güzelce karıştıralım. Şerbetini içine emdikçe helva koyulaşmaya başlayacak. Kıvamı iyice oturunca ve katılaşınca servis etmeye hazır hale gelecektir. Hazır hale gelen helvayı ocaktan aldıktan sonra çorba kaşığıyla şekil verelim. Un helvası tarifimiz servise hazır. Afiyet olsun!
3- Soğuk Baklava
Son zamanların popüler tatlısı, geleneksel baklamıza yeni bir soluk getiren Soğuk Baklava! Baklavayı sevenler ama daha hafif tatlar arayanlar için vazgeçilmez bir lezzet! Ağızda eriyen nefis tadıyla iftar sofralarına lezzet katacak. Ramazan tatlı tariflerinin en beğenilen lezzeti nefis soğuk baklava tarifine geçelim.
Malzemeler:
- 1 paket baklavalık yufka
- 200 g tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı antep fıstığı
Şerbet için:
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
Üzeri için:
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:
Öncelikle şerbetle başlayalım. Tencereye su, süt ve şekeri koyarak şeker eriyinceye kadar karıştırıyoruz. 5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Küçük bir tencerede tereyağını eritiyoruz. Yağ erirken üzerinde oluşan köpüğü kaşık yardımıyla alalım. Tüm köpükleri aldıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Yağın üzerine sıvı yağ döküp karıştırıyoruz. Daha sonra yufkaları kullanılacak fırın kabına yerleştiriyoruz ve taban boyutunda kesiyoruz. Yufkaları ikiye ayırarak alt tabanda 20, üst tabanda 22 olacak şekilde kullanıyoruz.Borcamı yağlayıp ilk kata yufkayı ekliyoruz. Her kata yufka ve yağ sürerek üst üste diziyoruz. En üst yufkaya üzerini yağlamadan antep fıstıklarını ekleyip yağ gezdiriyoruz. Geri kalan yufkaları da aynı şekilde yağlayıp üst üste dizelim.
170 derecelik önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında yaklaşık 45 dakika üzeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. Baklava piştikten sonra 10 dakika dinlendirip sıcağı çıkınca baklavaya soğuk şerbeti kepçe yardımıyla döküyoruz. 2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Tatlının üzerine kakao ve pudra şekerini karıştırıp her yerine gelecek şekilde eliyoruz. Vee tatlımız hazır!
4- Trileçe
Son olarak Ramazan tatlı tarifleri önerilerimize ağızdan dağılan, yedikçe yemek isteyeceğin Trileçeyi ekliyoruz. orijinali Meksika kökenli bir sütlü tatlı olsa da son yıllarda ülkemizde ve dünyada en popüler tatlılar arasında. İspanyolca tri-leche (üç süt) anlamına gelen ve 3 farklı sütten yapılan tatlımızı bugün en pratik haliyle hazırlayacağız.
Malzemeler:
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti
Sütlü sosu için;
- 3,5 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 200 g sıvı krema
Karamel sosu için;
- 1 çay bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 200 g sıvı krema
Hazırlanışı:
Karıştırma kabına yumurta ve toz şekeri alıp boza kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırıp yağlı kağıt serili fırın kabına döküyoruz. Trileçe kekini önce 170 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişiriyoruz. 10 dakika sonunda fırın ısısını 150 dereceye indirip 20-25 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen pandispanyayı oda sıcaklığında soğumaya bırakıp üzerine kürdan yardımıyla delikler açıyoruz.
Sütlü sosu için uygun bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletiyoruz.Karamelli sosu için, ayrı bir tavada şekeri alıp orta ateşte sürekli karıştırarak eritiyoruz. Kaynamaya başladığında 1 yemek kaşığı tereyağını ekliyoruz. Yağ eridikten sonra sıvı kremayı da ekleyip sosumuz kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişiriyoruz.Oda sıcaklığında soğumuş olan trileçe kekinin üzerine ılık sütlü sosu ekleyp ve sütü iyice çektikten sonra buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.1 paket krem şantiyi kekin üzerine ince bir tabaka halinde yayıyoruz.Hazırladığımız karameli de üzerine güzelce yayıyoruz.
Daha fazlası için Sosyopix Blog‘u takip etmeyi unutma!
Unutma, Sosyopix seni seviyor!