Sosyopix İle Mobil Fotoğrafçılık 2 : Akıllı Telefonlarla Fotoğrafçılık Teknikleri
Fotoğrafçılık Teknikleri öğrenme zamanı! Cep telefonlarımızla en güzel fotoğrafları nasıl çekebiliriz? sorusunun cevabını beraber aramaya devam ediyoruz. Bu yazıda size birazcık telefonumuzu tanımamız gerektiğinden, birazcık pozlamadan, birazcık odaklamadan ve birazcık da altın kural olan 1/3 kuralından bahsedeceğiz!
İçindekiler
Telefonumu Tanıyor muyum?
Öncelikle, telefonunuzun varsayılan ‘Otomatik Mod’ ayarına güvenmemeyi öğrenmelisiniz. Her telefonun kendine has özellikleri olsa da en çok yapılması gereken kamera ayarlarının, odaklama, pozlama, beyaz dengesi ve ISO kontrolü olduğunu unutmayın.
Tabii ki, telefonu odaklanmak istediğiniz yere dokunarak otomatik modda fotoğraflar çekebilirsiniz ancak, çekeceğiniz fotoğrafın konusu üzerine daha fazla ağırlık vermeniz kaliteyi daha artıracaktır.
Pozlama Nedir?
Fotoğraf makinesi kullanırken fotoğrafı çekmek için deklanşör, mobil cihazlarımız içinse en uygun tuş hangisiyse onu kullanırız. Siz fotoğrafı çekmek için deklanşöre bastığınızda diyafram anlık olarak açılır, sırasıyla lens sistemi ve diyafram sisteminden geçen görüntü sensöre düşer ve kaydedilir. Anlık olarak gerçekleşen bu ışığın yakalanması işlemine pozlama denir.
Mobil cihazlarımızda da durum benzer olarak işler. Pozlama, sensöre düşecek ışık miktarının ayarlanması adına oldukça önemlidir ve fotoğraf kalitesini doğrudan etkiler. Ne az ne de çok olmalıdır.
Yetersiz pozlama yapıldığında sensör yeterli ışığı alamadığı için görüntü karanlık çıkar ve detaylar kaybedilir. Çok pozlama yapıldığında ise sensör fazla ışık aldığından görüntü aydınlık çıkacak ve detaylar yine kaybedilecektir.
Odaklama Nasıl Yapılır?
Her Mobil cihazda otomatik odaklama (auto focus) modu bulunuyor. Fakat bu mod her zaman güzel sonuçlar vermeyebilir. Odaklama diğer bir deyişle netleme fabrika ayarı olarak otomatik gelir. Dolayısıyla nereye odaklayacağınızı siz değil, cihazınız seçer. Siz kendiniz odak noktasında ne olacağına karar verip ekranda parmağınız ile odak noktasına dokunarak netlik noktasını belirlemelisiniz.
Bakın bu örnek fotoğrafta odaklamanın ne kadar önemli olduğunu görüyorsunuz.
Aşırı kolay ve basit bir işlem, bu özelliğin faydasını çok fazla görecek ve Instagram’da likelardan like beğeneceksiniz!
Kural Gibi Kural: 1/3 Kuralı Nedir?
1/3 kuralını oluşturan temel prensip, fotoğraf karesini yatay ve dikey olarak 3′er eşit parçaya ayıran 4 çizgi çekip fotoğrafı toplamda 9 küçük parçaya ayırmaktır.
Fotoğrafta en çok yapılan hatalardan biri esas ilginin tam ortaya konumlandırılmasıdır. Ekrana bakıp onu 9 eşit parçaya ayırarak odak noktamızı istediğimiz yere konumlandırabilir, farklı bakış açısı ve algı yaratabiliriz.
1/3 Kuralı fotoğrafınızın 4 önemli bölümünü gösterir. Fotoğraf karenizi belirlerken ilgi çekici noktaları bu bölümlere getirmelisiniz. Bakın mesela bu aşağıdaki sıkıcı görsel aslında ilgi noktalarının nereler olduğunu bize gösteriyor, hangi noktalara ilgi merkezini yerleştirirsek odağı oraya çekeceğimiz konusunda kesin bilgiler veriyor.
1/3 kuralının oluşturduğu çizgiler ve köşeler fotoğrafın “ilgi merkezleri”ni size gösterir. Ayrıca fotoğrafınızdaki önemli objeleri yerleştirmek için kılavuz çizgi olma görevini de üstlenir.
Denizin ve havanın müthiş olduğu yukarıdaki bu fotoğrafa bakalım. Bir sandal var görünürde ama deniz daha ilgi çekici olmalı normalde… Değil! Sandal ilgiyi çekiyor! Neden? Çünkü altın orana uygun şekilde konumlandırılmış ve kesim çizgilerinin orada!
Bakın bu tatlış köpecik tam da 1/3 kuralına uygun olarak konumlandırılmış. Böylece fotoğraf hareket kazanmış.
‘1/3 kuralını mutlaka uygulamalıyım, uygulamazsam güzel fotoğraf çekemem!’ gibi düşüncelere kapılmayın tabi ki ama eğer farklılık yaratmak istiyorsanız mutlaka takip edin. 🙂
Sosyopix bir sonraki Mobil Fotoğrafçılık yazısında ‘iPhone kullanıcıları için fotoğraf düzenleme’ uygulamalarından bahsedecek. Bizi takipte kalın. Unutmayın, Sosyopix sizi seviyor!
Daha fazla fotoğrafçılık tüyosu burada: http://blog.sosyopix.com