Ruhunu Dinginleştirecek Bitki Çayları – 5 Bitki Çayı Önerisi
Kış ayları geldiği gibi havalar da birden soğudu. Ee hastalıkların da baş göstermesi kaçınılmazdı tabii. Vücut direncini korumak, hasta olmamak için önerilen en doğal yollarsa bitki çayları oluyor genelde. Sağlığımızı korumak, bağışıklık sistemimiz düşmeden, ilaçlara başvurmadan önce bitki çayı ile vücut direncini artırmak çok önemli. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin yanında vücut direncini korumak için bitkilerden destek alınması gerekiyor.
İçindekiler
Her Derde Deva Bitki Çaylarını Keşfetmeye Hazır Mısın?
Hastalıklarla mücadelede en etkili yollardan biri olan bitki çaylarının vücudu sakinleştirici, sinir ve stresi yatıştırıcı özellikleri de bir hayli biliniyor. Hepsi adeta bir şifa deposu olan bitki çayının hem ruhu dinginleştirmede hem de hastalıkların yatıştırılması ve iyileştirilmesinde mental ve fiziksel olarak birçok yararı bulunuyor. Mutfakta veya ofis çekmecesinde kesinlikle bulundurman gereken bitki çayının ihtiyacın olduğu çoğu durumda yardımına yetişiyor.
İnsanlığın ortaya çıktığı dönemlerden beri bitkilerin insan vücuduna olumlu etkisi ve her alanda kullanımı biliniyor. Günümüz hastalıklarında da aynı amaçla ve yöntemle kullanabiliyorlar. Özellikle tütsü olarak ortamdaki kötü enerjinin giderilmesinde etkili olan bu bitkiler çay olarak tüketildiğinde de zihni rahatlatıcı bir etkiye sahip.
Doğada bulunan pek çok bitkinin ve çiçeğin çayı yapılabilmektedir. Bitki çeşitleri de temelde aynı etkileri gösterse de kullanım alanları ve etki gösterdikleri hastalıklar çeşitlenebiliyor. Her bir bitkinin kendine has iyileştirme özellikleri sayesinde hastalıklarda iyi geldiği noktalar da farklılaşabiliyor. Bitki çayının birçok yararı olduğu gibi duruma göre zararları da olabiliyor. Bu yüzden bilinçli ve dikkatli tüketilmesi gerektiğini de hatırlatmak gerek. Bu yazıda özellikle sakinleştirici etkileriyle bilinen bitki çaylarının hangi hastalıklara iyi geldiği, ne zaman tüketilmesi gerektiği gibi faydalarından bahsedeceğiz. 🥰
Vücut Direncini Artıracak Bitki Çayları;
1- Ada çayı
Eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak bilinen ada çayı, ilaç sektöründe, demlendiğinde bitki çayına, lezzet vermesi için yemeklerde, kurutulduğunda tütsü, damıtıldığında da losyon ve yağ olarak birçok alanda kullanılabilir. Ada çayının faydaları say say bitmez… Özellikle demlenerek çay olarak kullanıldığında insan vücuduna mental ve fiziksel olarak birçok konuda yardımcı oluyor.
Strese karşı son derece etkili olan adaçayı, özellikle yoğun stres altında çalışan çoğu insanın en çok tercih ettiği bitki çayından biri. Sakinleştirici özelliği sayesinde ruhun dinginleşmesinde önemli bir rol oynuyor. Stresi azalttığı gibi sindirimi kolaylaştırdığı ve hızlandırdığına da inanılıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketildiğinde grip, soğuk algınlığı gibi pek çok hastalığı önleyebiliyor ve hastalıkların iyileşme süresini kısaltabiliyor. Hafıza güçlendirici etkisi olduğu için Alzheimer gibi beyin sağlığı problemlerine karşı da koruyucu etkisi olduğu düşünülüyor. Ada çayının bu kadar faydası olduğu gibi hamile kadınların ve emziren annelere kesinlikle tavsiye edilmediğinin altını çizmek gerekir.
2- Melisa Çayı
Melisa otunun yapraklarından oluşan doğal bir bitki Melisa çayı, halk arasında oğul otu, limon nanesi, temre otu ve kovan otu olarak da biliniyor. Baharat olarak da kullanılsa da yoğun olarak bitki çayı olarak kullanılıyor. Sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu için gerginliği gidererek,huzurlu bir ruh halinin oluşmasında yardımcı olur.Rahatlatıcı etkisiyle strese bağlı uykusuzluğa da yardımcı olur. Geceleri bir fincan melisa çayı tüketiminin sakin ve rahat bir uykuya yardımcı olduğu biliniyor. Ayrıca sindirim ve boşaltım sistemine sağladığı faydalarla gaz sancısına bağlı ağrıları giderebiliyor.
3- Papatya Çayı
Papatya çiçeklerinin toplanıp kurutulması ile elde edilen papatya çayı, sinirleri gevşetmesi, sakinleşirmesi ve uykusuzluğu gidermesiyle bilinen bitki çayı arasında. İnsanlığın tarihinden beri antidepresan etkisinde kullanılan şifalı bir bitki. Sinir ve stres problemleri yaşayanların günde bir fincan papatya çayı içmesi tavsiye ediliyor. Sakinleştirici etkisinin yanında özellikle regl dönemlerinde kullanıldığında adet sancılarını azaltan ve yatıştıran bir etkiye sahip. Ayrıca sindirim sistemini de düzenleyici etkisi olan papatya çayı, sindirimi kolaylaştırıyor ve mide ağrılarına iyi geliyor.
4- Sarı Kantaron Çayı
Sarı renkli çiçekleri sayesinde görüntüsüyle bile insana huzur veren sarı kantaron çiçeği, stres ve depresyona bağlı sağlık sorunlarında başlıca kullanılan bitki çayı arasında. Sakinleştirici ve ruhu dinlendirici etkisiyle yoğun stres dönemlerinde kullanılması tavsiye ediliyor. Uyku problemlerine de iyi gelen, uykusuzluğu düzenleyen sarı kantaron bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlarında giderilmesinde en büyük etken. Hormonal değişikliklerin ortaya çıkardığı sorunları giderdiği için özellikle kadınlarda menopoz ve regl dönemlerinde kullanılıyor.
5- Ihlamur Çayı
Mental ve fiziksel olarak vücuda çok fazla olumlu etkisi olan ıhlamur çayı, özellikle soğuk kış günlerinin vazgeçilmez bitki çaylarından biri. Ihlamur ağacı yapraklarından elde edilen ıhlamur çayı, soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların giderilmesinde önemli rol oynuyor. Sıcak bitki çayı etkisiyle boğaz ağrısı ve öksürüğe de iyi geldiği biliniyor. Gribe bağlı rahatsızlıklara yardımcı olmasının yanı sıra ruhu sakinleştirici, stres giderici ve rahatlatıcı yönüyle de biliniyor. Özellikle anksiyeteye bağlı sinir ve stresin yatıştırma, endişeyi azaltma konusunda önemli rol oynuyor.
Eveet yazımızın sonua geldik. Umarım yazımız senin için faydalı ve bilgilendirici olmuştur. Bitki çaylarının hayatımızda bu kadar yararı varken kullanmamak olmaz tabi. Önerilerimizi dikkate alarak vücudunu güçlü, zihnini dinç tutmaya özen gösterirsin umarım. Evde çeşitli bitki çayı tariflerini denemekten hoşlanıyorsan Sosyopix’in birbirinden lezzeti ve zengin içeriğiyle Keyif Çaylarını keşfetmelisin! Deneyeceğin tüm bitki çayları için şimdiden şifa olsun ve afiyet olsun! 🥰
Daha fazla içerik Sosyopix Blog‘da!
Hepsi ve daha fazlası sosyopix.com‘da!