2021 Ramazan Ayı Sahur ve İftar Menüsü – Gün: 2
Sosyopix Ekibi olarak okuyucularımızı ve kullanıcılarımızı daima kendi ailemizden birileri olarak gördük. Çalışma yerlerimize gelen arkadaşlarımızla çayımızı çorbamızı bölüştük. Şimdi sıra geldi 11 ayın sultanı ramazanda hazırladığımız iftar ve sahur menülerini paylaşmaya. Bu blogu hazırlamak için 30 gönüllü arkadaşımızı seçtik ve bizlere uygulamayı en sevdiği menüleri yazmalarını rica ettik! 30 gün boyunca bu menüleri sizlerle paylaşacağız.
Bugün 2. gün. 🙂 Ramazan ayında yapman ve yapmaman gerekenleri aşağıda görebilirsin ama önce gelsin bakalım 2. günün sahur ve iftar menüleri!
Öncesinde seninle sahurda ve iftarda yapman-yapmaman gerekenleri paylaşmak isteriz.
Şimdi gelelim hazırladığımız menülere. 30 günlük iftar menüsü ve 30 günlük sahur menüsünün ilki huzurlarınızda!
Sahur Menüsü
Milföy Pidesi, Çılbır, Mevsim Yeşillikleri ve kahvaltı olarak dileğin her şey!
Milföyden Pide İçin Malzemeler
- 3 tane hazır milföy hamuru
- Yarım çay bardağı un (tezgahta milföy hamurunu açacağız)
İçi için istediğini hazırlayabilirsin. Biz ıspanak ve peynir tercih ediyoruz. Tok tutuyor ve de sağlıklı. Malzemeler;
- 500 gr ıspanak
- 100 gr peynir (dilediğin olur) domates
- Maydonoz (çeyrek demet)
- 1 soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tutam taze nane
- 1 tutam çörek otu
- 2 yk zeytinyağı
Üzerine;
- 1 adet yumurta sarısı( kenarlarına sürülecek)
- 150 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Ispanakları güzelce yıkayın, karbonatlı suda azıcık bekletin. O sıra oda sıcaklığında yumuşamış milföy hamurunu unlanmış tezgaha serin.
Enine ve boyuna hafifçe oklava yardımıyla açın. Hamuru çok inceltmemeye özen gösterin. Yoksa çok sert olur.
Bir tavada 2 yk zeytinyağı ve 1 adet soğanı kavurun. Üzerine ıspanağı ve baharatları ekleyin. Daha sonra ıspanak harcını, milföy hamurun kenarları 2 parmak boşluk olacak şekilde yayın. Kenarları içe doğru kıvırın ve uçlarını birleştirip pide şeklini verin. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yaptığınız pideleri koyun.
Aynı işlemi peynirli olan için de gerçekleştirebilirsiniz. Biz peynirlide sadece peynir, maydonoz ve çörek otunu karıştırıyoruz. 🙂
Kenarlarına fırça yardımıyla yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kenarlar kızarana kadar, yaklaşık 15- 20 dakika pişirin. Kenarları kızaran pideleri fırından çıkarıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve yumurtayı da ekleyip 5 dakika kadar daha fırınlayın ve fırından çıkarıp sıcak servis edin. Çok çok yenecek aşırı lezzetli bir şey. Şimdiden özür dileriz 🙁
Çılbır
- 1 lt su
- 2 yumurta
- 2 yk tereyağı (yk: yemek kaşığı)
- 2 yk elma sirkesi
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz, pul biber, kara biber ve nane
Tarife geçmeden evvel yumurtaları eklediğin suyun kaynar ama dokurdayan olmaması gerektiğini unutmayalım.
Suyu derin bir tencerede kaynatıp fokurdamaya başladığında altını kısın ve ardından sirkeyi ekleyin (içiniz almazsa eklemeyin zorunda değilsiniz)
Yumurtanın sarısını bozmadan bir kepçe veya bardağın içine kırın ve yavaşça sirkeli suyun için bırakın. Yumurtaların akı pişip renk alırken, diğer yumurtaları da aynı şekilde sırayla tencereye ekleyerek pişirin. Yumurta akları pişmiş, yumurta sarıları rafadan kıvamda olmalı, bunun için yaklaşık 3-4 dakika kadar pişirmelisiniz.
Yumurtalar pişerken bir yandan yoğurda tuz ve ezilmiş sarımsakları ekleyin ve karıştırın. Servis tabaklarının altına sarımsaklı yoğurdu eşit bir şekilde dağıtın. Pişen yumurtaları bir kevgir yardımıyla sudan alın, kevgirde kalan suyunu iyice alarak yoğurdun üzerine yerleştirin. Tereyağını tavada eritin ve üzerine pul biber, nane ve karabiberi ekleyin. Hafifçe köpürmeye başlayınca ocaktan alarak yumurtaların üzerine dökün.
Çılbırımız hazıııır, afiyet olsun!
İftar Menüsü
Kremalı Brokoli Çorbası, Sandal Köfte, Patlıcan Musakka, Pirinç Pilavı, Cacık, Çikolatalı Puding, Çilekli Limonata, Ramazan Pidesi
Kremalı Brokoli Çorbası
Malzemeler:
- Yarım paket brokoli
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 10 adet mantar
- 5-6 su bardağı sıcak su
- Yarım kutu çiğ krema
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Soğan ve havuçları gelişigüzel doğrayın. Brokoliyi ve mantarları yıkayıp ufak parçalara ayırın. Mantar ve doğradığınız tüm malzemeyi tencereye alıp üzerine suyu ve bulyonu (et suyu da kullanabilirsiniz buzlukta varsa) ilave edin. Sebzeler yumuşayana kadar yüksek ateşte haşlayın.
Tereyağı tavada eritin üzerine unu ilave ederek unun kokusu çıkıp kum gibi oluncaya kadar kavurun. Tencerenin altını kısarak hazırladığınız kavrulmuş unu tencereye ekleyip iyice bir güzek karıştırın. Çorbada pürüz kalmayıncaya kadar blenderden geçirin. Yoğun kıvam seviyorsanız böyle kalsın yoksa sıcak su ekleyebilirsiniz.
Tencereyi tekrar ocağa alın, kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. İçine kremayı ekleyerek 2-3 dakika daha karıştırarak kaynatın ve ocaktan alın.
Üzerine pul biberle servis etmenizi öneririm sevgili okuyucularım 🙂
İsteğe göre krema ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun!
Sandal Köfte
Malzemeler:
(13 tane oluyor)
- 300 gr kıyma
- 3 yemek kaşığı galeta unu
- 1 küçük boy soğanın yarısı
- Tuz, karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 diş sarımsak
- 2-3 yemek kaşığı su
İç harcı için:
- 1 küçük boy soğanın yarısı
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 küçük kavanoz garnitür
- Tuz, karabiber
- Üzeri için kaşar peyniri rendesi
Sosu için:
- 1 tatlı kaşığı salça
- Yarım su bardağı su
- Tuz
Köfte malzemelerinin tamamını mutfak robotuna alın. Kısa ve sık aralıklarla robotu çalıştırarak tüm malzemeyi hamur gibi oluncaya kadar karıştırın. (Gerekirse su ilave ederek biraz daha daha karıştırın) Hazırladığınız harcı elinizle yoğurarak toparlayın ve buzdolabında 10 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak hafif hafif yağladığınız elinizde toplar oluşturun. Baş parmağınızı köftenin ortasına bastırarak bir çukur oluşturun, yanlarından dikkatlice sıkarak genişletin ve çanak şekli verin. Hazırladığınız köfte sandallarını yağladığınız fırın kabına dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 25 dakika bu şekilde pişirin.
Ardından köfteleri fırından alın ve çukur kısmı hazırlayacağınız harç ile doldurun. patates püresiyle doldurun. Domates salçasına su ilave edip, baharatlarını da ekleyin ve güzelce karıştırarak salçayı suda tamamen çözdürün. Hazırladığınız bu sosu köftelerin üstüne gezdirin.
Sandal köftelerin en üstüne koyduğunuz harcı kaşar peyniri ile kapatarak, köfteleri tekrar fırına verin ve kaşarlar eriyip, üstleri hafifçe kızarana dek yaklaşık 15 dakika daha pişirin.
İşte bu enfes lezzet bu kadar basit <3
Bulgur Pilavı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet kuru soğan(yemeklik doğranmış)
- 1 diş sarımsak
- 2 adet yeşil biber(doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yk biber salçası
- 2 su bardağıpilavlık bulgur
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber, kekik
- 2 adet domates (rendelenmiş)
- 4 su bardağı su
Birer yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağını bir pilav tenceresinde kızdırın. Üzerine soğanları ilave edin. 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı da tencereye ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. 1 adet ezilmiş sarımsak ve 2 adet doğranmış yeşil biberi de ekleyin ve kavurun. 1 yemek kaşığı domates salçası ve yarım yemek kaşığı biber salçasını da ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Sonra 2 su bardağı pilavlık bulguru ekleyin. Baharat olarak 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber ve 1 tatlı kaşığı kekik ilave edin. 2 adet rendelenmiş domatesi ilave edin. 4 su bardağı su ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Bulgurlar göz göz olup suyunu çektiğinde ocağın altını kapatın. Bırakın dinlensin. Bulgur pilavımız hazııır, afiyet olsun!
Kadayıf <3
- 500 g taze tel kadayıf
- 200g eritilmiş tereyağı
- İrice çekilmiş 1 kase ceviz
Şerbeti için;
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Şerbet için bütün malzemeleri bir araya getirelim ve ılınmaya bırakalım. Bunun için şeker ve suyu küçük bir tencereye alalım. Kaynamaya başladıktan 10 dk sonra limon suyunu ekleyelim, 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Derince bir kaba aldığımız tel kadayıfların üzerine eritilmiş ve ilk sıcağı çıkmış tereyağı gezdirelim. Güzelce harmanlanarak kadayıf tellerinin yağlanmasını sağlayalım.
Kadayıfın yarısını alalım ve küçük boy fırın kabına (ben küçük yuvarlak borcam kullandım) yerleştirelim ve üzerine avuç içi ile bastırarak sıkışmasını sağlayalım. Üzerine bol miktarda ceviz içi serpelim ve kalan kadayıfı cevizlerin üzerine yayalım. Yine avuç içi ile güzelce bastıralım.
Tatlımızı 180°C önceden ısıtılmış fırında 40 dakika kadar güzelce kızartalım. Fırından aldıktan sonra 5 dakika kadar ilk sıcağının çıkmasını bekleyelim. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra şerbetimizi gezdirerek her yerini ıslatalım. Şerbetin soğuk olması önemli eğer sıcak olursa kadayıfı hamur yapabilir dikkat edin lütfen!
Ardından şerbetini çekmesi için bir kaç saat dinlendirelim. Şerbetini çeken tatlımızı istediğiniz gibi keserek servis edebilirsiniz. ister kare iste pizza dilimi gibi kesebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Ramazan ayı boyunca yapman ve yapmaman gerekenler aşağıda. Aman dikkat 🙂
Sahur
Yapman gerekenler;
Yumurta tüketmelisin. Hem uzun süre tokluk hissi verir hem de çok kaliteli bir protein. 🙂
Çiğ kuruyemişleri ihmal etme. Fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişler bol posa içerdiği ve sağlıklı yağ bakımından oldukça zengin olduğundan müthiş sahur seçenekleri.
Gün içinde kan şekerini dengede tutması için süt içmeni tavsiye ederiz. Lakin laktozsuz iç ki gaz yapmasın. Ne olur ne olmaz. Bizce 🙂
Bolcana su içmeyi de sakıııın ihmal etme. Su sağlıktır.
Bol bol yeşillik tüketmelisin. Bu doğa harikası yeşillikler hem tok tutar hem de bağırsak hareketlerini düzende tutar.
Yapmaman gerekenler;
Sahur yaptıktan hemen sonra uykuya geçmemelisin, birazcık hareket daha rahat ve sağlıklı uyumanı sağlar. Fazla karbonhidrat ve gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalısın.
Bal, reçel, pekmez gibi şekerli besinler sana ani doygunluk sağlayarak iyi beslenmeni engeller, ertesi gün kan şekerinin düşmesine neden olacağından sahur sofranda yer almasın.
Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerden olan bu besinler sahur için oldukça ağır ve baharatlı besinlerdir. Aynı şekilde susamana neden olacağından şarküteri ürünü etleri de sahurda yememelisin.
Poğaça ve börek mideni şişirip kaliteli besinleri tüketmenize engel olur. Midenizi erken terk edeceğinden hamur işi ağırlıklı sahur yapmak ertesi gün çabuk acıkmanıza neden olur.
Aşırı yağlı yemekler ve kızartmalar da gece uyumadan yiyip yatacağından sabah uyandığında yanma ve ekşime gibi mide rahatsızlıklarına, hazımsızlık gibi sindirim problemlerine neden olur.
İftar
Yapman gerekenler;
Oda sıcaklığında bir bardak su ile oruç açmak, gün boyu kaybedilen sıvının karşılanması için önemli bir adımdır.
İftariyeliklere devam ederken beyaz peynir ve kaşar, birkaç tane zeytin ile tam buğday ya da çavdar ekmeği, gün boyunca düşmüş olan kan şekerini de dengeleyecektir.
Ana yemeğe geçmeden önce vereceğin 10-15 dakikalık bir ara, gün boyunca durmuş olan ve tüm yıl boyunca buna alışık olmayan sindirim sisteminin doğru çalışmasına yardımcı olacaktır.
Yapmaman gerekenler;
Kendini tatlı yemek zorunda hissetme 🙂 Canın çekerse de yemek üzerine değil en az bir saat sonra yemelisin.
Asla çok yağlı yemekler yememelisin.
Hamur işi, pide gibi karbonhidrat miktarı besinler kan şekerini yükseltebilir, dozunu kaçırmamanı tavsiye ederiz.
Hayırlı ramazanlar 🙂
Unutmayın, Sosyopix sizi seviyor.
Muhteşem tarifler