8 Adımda Teraryum Yapımı, Teraryum (Terrarium) Nedir?
Oldukça moda olan teraryum yapımını öğreniyoruz! Son zamanlarda sevdiklerimize uzun ömürlü olacak ve onu sevindirecek hediye arayışlarına başladığımızda teraryumlar aklımızda yer ediniyor. Genelde tercih edilen teraryumlar hem güzel bir hediye olurken hem de dekorasyon için de kullanılabiliyor. Bitkileri çok seviyor ve bazı bitkilerin bizim gibi çabuk solmasına üzülüyorsan, teraryumlara bayılacaksın. Peki “Teraryum nasıl yapılır?” bu yazımızda cevabını bulacaksın
Yazımıza öncelikle “Nedir bu teraryum?” sorusuna cevap bularak başlayalım.
Teraryumlar hayatımıza bir anda giren, küçük kara akvaryumu da diyebileceğimiz, evde, ofiste konumlandırabileceğin veyahut sevdiklerine hediye edebileceğin, Latince kökenli terra ve arium yani toprak ve akvaryum kelimelerinden oluşmuş güzelliklerden birisi.
Kısaca anlatacak olursak, bir fanusun içerisinde sevdiğin bitkiler için oluşturabileceğin minik bir ekosistem ve bitki bahçesi diyebiliriz. Bu bahçeyi diğer bahçelerden ayıran bir özelliği var. O da her bitkinin bu minik bahçede ne yazık ki yetişemeyecek oluşu. Bu minyatür bahçende, genelde suyu daha az seven, sukulent ve kaktüs gibi bitkileri yetiştirebilirsin.
Kaktüs ve sukulentlere zaten bayılıyorsan senden mutlusu yok. Bunu tahmin edebiliyoruz. Fakat az çeşitte bitki yetiştirebileceğini duyunca üzüldüysen, aman diyelim hiç üzülme! 😊 Çünkü kaktüs ve sukulentlerin birbirinden farklı ve öyle güzel modelleri var ki, görünce dayanamayacaksın.
Evet, o kadar anlattık. Şimdiden teraryumlar aklında yer etti, hemen arayışlara başladın. Başladın ama teraryum fiyatları çok pahalı. Cep yakan cinsten… Bu kadar para ödemek istemeyebilirsin. Seni çok iyi anlıyoruz. Yazımızın devamında daha hesaplı ve uygun yollarla kendi teraryumunu nasıl yapabileceğini sana anlatacağız.
Yazımızı okumaya devam et.
İçindekiler
Teraryum Yapımı
Evde Teraryum Nasıl Yapılır?
Evde teraryum hazırlamak mümkün. Şimdi şık, normal saksıdaki çiçeklere göre göze daha çok hitap eden güzel mi güzel bir teraryum hazırlama vakti!
Teraryum Hazırlamak için Kullanılacak Malzemeler
- Bir adet kendi zevkine göre seçeceğin modelde cam teraryum fanusu (Fanusun yuvarlak, elma veya armut gibi meyve şekilleri, bitki veya hayvan figürleri gibi tasarıma sahip olabilir.)
- Teraryumun için çeşitli bitkiler (Kaktüs, sukulent, eğrelti otu, orman sarmaşığı, Norveç yosunu gibi)
- Büyük, küçük, güzel görüntü oluşturmanı sağlayacak çakıl taşları
- Teraryum toprağı ve torf toprak
- Fanusun içine kolayca yerleştirmek için ince cımbız ve hafifçe su dökebilmek için sprey uçlu şişe
- Aktif karbon, kömür
- Dekor için deniz kabukları ve hayal gücüne kalmış birbirinden farklı dekor ürünleri
- Teraryumun nem dengesini korumak için teraryum yosunu
Adım Adım Teraryum Yapımı
1.Adım
Kendi zevkine göre seçtiğin cam fanusu güzelce yıka ve üzerinde tek bir su damlası kalmayacak şekilde güzelce kurula.
2. Adım
Bitkinin köklerinin çürümesini önlemek ve drenaj sağlamak amacıyla takıl taşlarını eşit düzeyde fanusun tabanına yerleştir.
3. Adım
Çakıl taşlarının üzerine bakteri oluşumunu önlemek amacıyla aktif karbon dök. Taşlarının üzerine kömür de dökebilirsin. Bu sayede toprağın daha taze kalacak.
4. Adım
Kömür aşaması bittikten sonra torf toprağını kömürlerin üzerine güzelce bastırarak dağıt. Torf yapısı dolayısıyla bitkini besleyecektir. Teraryum yosunlarını da bu aşama sonrasında eklemeyi unutma.
5. Adım
Torf toprağının üzerinde ufak bir çukur açarak bitkini yerleştir. Çukuru kömür katmanına gelecek kadar derin açmana gerek yok. Bitkilerini köklerine zarar vermeden çukura yerleştirdikten sonra güzelce sabitle.
6. Adım
Şimdi sıra can suyunda! Teraryum bitkileri suyu çok sevmiyor desek de sprey uçlu şişe yardımıyla toprağın nemini alması için birkaç kez hafifçe sula.
7. Adım
Geldik en eğlenceli adıma! Dekorasyon. Burada sınır senin hayal gücün. İçerisine çeşitli figürler veya dekoratif ürünler ekleyerek çok kalabalık olmayacak şekilde minyatür bahçeni oluşturabilirsin.
8. Adım
Teraryumuna ara ara ilgi göstermeyi unutma. Çünkü o bir canlı ve bakıma ihtiyacı var.
Bu maddeleri yerine getirdiken sonra işte teraryumun hazır hale geldi! Şunu unutma: Teraryumunu doğrudan güneş alan bir yere yerleştirmemelisin. Böyle bir durumda bitkilerin ölebilir. Bu sebeple teraryumunu evinin içinde aydınlık bir alana konumlandırabilirsin.
Bu adımları uygulayarak evinde kolayca kendi minyatür bahçeni oluşturabilirsin. Okurken bu adımlar seni hiç korkutmasın. Teraryum bakımı ve yapımı hiç de zor değil. 😊 Anlattığımız detaylar umarız senin için faydalı olmuştur. Görüş ve yorumlarını bizimle paylaşmayı unutma. Çok sevgiler!
Unutma, sosyopix seni seviyorr!
Daha fazla içerik blog.sosyopix.com‘da!