Hayal Gücünü Geliştirecek Kitap Önerileri – 4 Kitap
Dünya edebiyatı; okumamız gereken, hayal gücümüzü doruk noktasına çıkaracak kitap önerileriyle dolu. Edebiyatın ortaya koyduğu bu muhteşem eserlerin her birini keşfetmek demek, ayrı bir yolculuğa çıkmak demektir.
Edebiyat dünyasını insanı içine çeken en önemli özelliği okuyucusunu hayal gücünü sonuna kadar kullanmasına izin vermesidir. Belki de diğer sanat dallarından kolayca sıyrılmasının nedeni bu olabilir. Sinema bize yaratıcısının oluşturduğu düzeyde bir dünya sunar. Bir filmi izlerken yönetmenin bakış açısından olayları gözlemleyebilir, hikayeyi bize gösterilenler aracılığıyla yorumlayabiliriz. Dolayısıyla izleyicinin olayları bir üst seviyeye taşıyabilmesi sınırlıdır.
Kitapların ise okuyucunun zihninde görsel yaratmasına izin verir. Kitap kapağını ilk açtığımız andan itibaren karakterlerden mekana kadar kitapta betimlenen her detay, hayal gücümüzle harmanlanır ve zihnimizde bilinmeyen bir dünya oluşturmaya başlar.
İçindekiler
Sana Önereceğimiz Kitap Önerileriyle Hiç Var Olmamış Bir Evrende Kaybolmaya Hazır Mısın?
Kimi kitaplar vardır ki yazarın kelimelerin gücü, eşsiz betimlemeleri sayesinde yarattığı dünyanın birer parçasıymış gibi hissederiz. Karakterlerin görünüşü, ses tonu, davranışları artık kendi hayal ürünümüzde somut bir hal alır.
Okuyucunun zihninde var olan karakterler zamanla hayatının bir parçası, çok yakından tanıdığı biri gibi hissettirmeye başlar. İşte kitapların, okuyucu üzerindeki etkisi sadece kelime dağarcığını ve okuma becerilerini geliştirmesi değildir. Aynı zamanda okuyucuyu bilinmeyen bir evrene davet eder ve hayal gücünü sonuna kadar kullanmasına izin verir.
Bu yazımızda üzerinden etkisi uzun süre geçmeyeceği, hayal gücünü geliştirecek mutlaka okuman gereken kitap önerileriyle seninleyiz! Senin için hazırladığımız kitap önerilerini elinden bir an olsun bırakamayacaksın! Hazırsan BAŞLIYORUZ! 🙌
Hayal Gücünün Sınırlarını Zorlayacak İlginç Kitap Önerileri;
1- Dorian Gray’in Portresi – Oscar Wilde
Hayal gücünü geliştirecek kitap önerilerinden ilki bir dönemin kült eseri haline gelmiş Dorian Gray’in Portresi. İngiliz edebiyatının önemli yazarlarından Oscar Wilde’ın 1891 yılında kaleme aldığı ve ‘bir ruhun hikayesi’ diye bahsettiği roman, insanın varlık nedenini sorguladığı felsefi bir roman.
Romanın ana karakteri Dorian Gray, dillere destan bir güzelliğe sahip, sadece kadınları değil erkekleri de etkileyebilecek bir çekiciliğe sahiptir. Gençliğini ve güzelliğini birgün yitireceği gerçeğiyle yüzleşmek istemez. Kendisi yerine tuvaldeki portresinin yaşlanmasını diler. Bu arzusu gerçekleştiğinde ruhundaki yozlaşmalar, işlediği her günah izlerini portrede taşır.
Kitapta geçen üç ana karakteri hakkında önsözünde bilgiler vermektedir; Basil hallward, ben olduğumu sandığım kişidir; Lord Henry dünyanın ben sandığı kişidir; Dorian ise benim olmak istediğim kişidir, belki başka bir çağda…”
Yazar ana karakterlere kendi kimliğini aktarmakla kalmaz, aynı zamanda bu karakterlerin her insanın içinde bir nebze olsun var olduğunu da gösterir. İnsanın en karanlık yönlerini, varoluşsal sancılarını, toplum tarafından baskılanan arzularımızı karakterlere işlerken bir yandan da toplumun ahlaki normlarını da eleştirmektedir.
2- Fahrenheit 451 – Ray Bradbury
Mutlaka okuman gereken kitap önerilerimizde bilimkurgu denilinle akla ilk gelen romandan devam ediyoruz. Ray Bradbury tarafından yazılan Fahrenheit 451, baskıcı bir gelecek toplumunun anlatıldığı distopik bir romandır. Roman, kitap okumanın suç olduğu, insanın düşünmesini gerektirecek tüm eylemlerin yasak olduğu bir evrende geçer.
Hayat çok hızlı akmakta ve insanların düşünmeye bir an olsun vakti bulunmamaktadır. İnsanlar sadece zihinlerinin yıkanacağı televizyon programları izlemelidir. Kitap okuyan ve düşünen insanlar yok edilmelidir.
Kitabın ana karakteri Gay Montag, işini severek yapan bir itfaiyecidir. Fakat bu evrende itfaiyecilerin görevleri yangını söndürmek değil, yangın çıkarmaktır. Kitapları ve kitap bulunan evleri yakmak… Ana karakterin hayata bakış açısı komşusu Clarisse ile tanışmasıyla tamamen değişir. Clarisse, toplumun çoğunluğu gibi düşünmemektedir. Zamanla Gay, ona öğretilen tüm doğruları sorgulamaya başlar.
3- Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar
Hayal gücünü geliştirecek en iyi kitap önerilerinde mutlaka bir Türk yazarın bulunması gerektiğini düşündük. 18. yüzyılın Osmanlısında geçen roman, sıradan insanların yaşadığı sıradışı olayları konu edinmektedir. Her hikayenin yapbozun bir parçası gibi birbirine bağlandığı ve birlikte anlam kazandığı kitapta
Kitabın olay örgüsü ana karakterler olan Uzun İhsan Efendi ve oğlu Bünyamin’in etrafında geçer. Uzun İhsan Efendi’nin tek isteği tüm dünyayı dolaşmak ve bir dünya atlası çizmektir. Fakat bu seyahati somut bir gerçeklikte değil düşlerinde gerçekleşir. İçtiği uyku şurubu sayesinde uzun süre uykuya dalan ve düşlerinde yaşayan Uzun İhsan Efendi düş ve gerçeği sorgulamaya başlar. Asıl olaylar zinciri Bünyamin’in babasının bu halini merak etmesi ve uyku şurubunu içmesiyle ortaya çıkar. Puslu Kıtalar Atlası, bir solukta okuyacağın kitap önerilerimizden biri.
4- Mülksüzler – Ursula K. Leguin
Mülksüzler, mutlaka okunması gereken kitap önerilerimizden biri olarak, politik bilimkurgu türünde başarılar elde etmiş ütopik bir roman. Roman, alternatif bir evrende Urras ve Anarres denilen ve birbirlerinin uydusu olan iki gezegen arasında geçiyor. Urras’ta kapitalist bir sistem devam ederken Anarres’de kendilerine Odocu diyen anarşist bir düzen hakimdir. Olaylar Anarres’li olan Shevek’in Urras’a gitmesiyle olaylar başlar. Mülkiyet kavramından yola çıkılarak birbiirnden tamamen farklı bu iki dünya ele alınır.
Hayal gücünü geliştirecek, kütüphanende mutlaka bulunması gereken okuma tavsiyeleri istiyorsan senin için hazırladığımız en iyi kitap önerilerine mutlaka göz atmalısın! İçine dalacağın dünya sayesinde saatlerce elinden bırakamayacağın kitap önerilerimizi okumadan önce keyifli bir okuma ortamı yaratmak istersen; Sosyopix.com ziyaret etmeyi sakın unutma! 💖
Şimdiden keyifli okumalar! 📚🥰
Daha fazla içerik blog.sosyopix.com ‘da!
En güzel hediye seçenekleri sosyopix.com ‘da!