Squid Game – Farkedemediğimiz 5 Muhteşem Detay
Çıktığı günden beri dünyayı kasıp kavuran Güney Kore yapımı Netflix dizisi Squid Game’i neredeyse duymayan kalmadı. Kore’nin dışında hiçbir ülkeye reklam verilmediği halde 83 ülkede 1 numaraya çıkarak en iyi Netflix dizisi olarak popülerliğini koruyor. Squid Game, senaryosunun 2008 yılında yazılmaya başlanmasına ve 2009’da tamamlanmasına rağmen defalarca reddediliği için gündeme gelmesi tam 12 yılı alıyor.
Dizinin içerisinde seçilen masumane renkler ve canlı tasarımların tamamen aksi yönünde bir tema mevcut. Dizi aslında bir nevi kapitalist sisteme yapılan bir eleştiri niteliğinde. İşin ucundaki ödülü alabilmek için durmadan çalışmanın, çırpınmanın gerektiği bir dünyada yeri geldiğinde önüne çıkan tüm engelleri hiç acımadan yıkabilmen de gerekiyor. İnsanlığın çoğunluğu bu kadar çabalarken bir grup insan, deyim yerinde ‘zengin sınıfı’ ise bizim hayatta kalma içgüdüsüyle hareket etmemizi keyifle izliyor.
Dizi tüm vahşi sahnelerine rağmen bu kadar popüler olmasının tabiki de birçok sebebi var. Squid Game; oyun tasarımlarından, müziklerine kadar izleyicisi olan herkesi hipnotize eden bir yapım. Bu yazıda Squid Game’i izlerken fark edemediğimiz 5 muhteşem detayı hazırladık.
İçindekiler
Squid Game İzlerken Kaçırdığın Sahneleri ve Gizli Mesajları Öğrenmeye Hazır mısın?
Squid Game hakkında biraz bilgi verecek olursak; Oyun borç batağına düşmüş ve artık hayatta kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan hatta bedenlerinden bile vazgeçecek duruma gelen 456 insanı bir araya getiriyor. Oyunu kazandıkları takdirde para ödülü alacaklar. Ödül ise 45 Milyar Won!
Squid Game’de oynananlar oyunlar oyuncular için hiç bilmedikleri oyunlar değil. Korede küçük çocukların yüzlerce yıldır oynadıkları sokak oyunlarından ilham alınarak tasarlanmış. Tek farkla! Bu oyunda kaybedersen ölürsün.. Squid Game, çocukken oynanan basit ve masum oyunlar üzerinden insanın çaresiz kaldığı durumda ne kadar vahşileşebileceğini ve hayatta kalma içgüdüsüyle katil olabileceğini gözler önüne sunuyor.
Şimdi gelelim Squid Game izlerken fark edemediğimiz detaylara… İzleyicileri bu kadar içine çeken bir yapım elbette onu ilginç kılacak birçok alt mesaj da içeriyor. Her bölümde heyecanını ve temposunu koruyan, bir sonraki sahneyi merakla beklediğimiz Squid Game’i ne kadar pür dikkat izlesek de bazen gözden kaçan detaylar olabiliyor.
Tabi, önceden belirtmemiz gereken bir şey var; 🚨 D-İ-K-K-A-T! 🚨Bu yazımız spoiler içerir!
Squid Game dizisini henüz izlemediysen önce izle; sonra koştura koştura bu yazımızı okumaya devam et. 🤩
Öğrendiğinde Şok Olacağın, Squid Game İzlerken Fark Edemediğimiz Detaylar;
1. Yatakhane
Squid Game dizisinde oynanan tüm oyunlar aslında oyuncuların kaldığı yatakhanede gizli. Oyuncuların ranzalarının arkasındaki duvarda Halat Çekme, Kırmızı Işık, Yeşil Işık, Kalamar Oyunu gibi her bir 6 oyun sırasıyla çizilmiş. Fakat dizinin başında yatak sayısının fazla olması ve tüm duvarları kaplaması nedeniyle bu detayı ne oyuncular ne de izleyiciler fark edebiliyor. Finale doğru oyuncular öldükçe ranzaları da eksiliyor. Böylece oynanacak oyunlar ortaya çıkıyor.
2. Oyuncuların Ölümü
Squid Game izlerken fark edilmese de aslında başroldeki her karakterin nasıl öleceği önceden gösterilmiş. Karakterlerin gerçek hayatından gösterilen bazı detaylar onların oyunda nasıl öleceklerine dair ipuçları veriyor.
Sae‑byeok, gerçek hayatta anne ve babasını Kuzey Kore’den kaçırmak için anlaştığı adamın boğazına bıçak dayararak tehdit etmişti. Dizinin son bölümünde ise final oyunundan önce Sae‑byeok, Sang-Woo’nun boğazına bıçak saplamasıyla ölüyor.
Squid Game’in kötü adamı Deok-su, gerçek hayatta onu öldürmeye çalışan kişilerden kaçmak için köprüden atlıyor. Daha sonra Cam Köprü oyununda köprüden düşerek öldüğünü görüyoruz.
3. Oyun Kurucusunun En Başından Beri Oyunculardan Biri Olması
Squid Game’i izlerken fark edemediğimiz dizideki en büyük gerçek, tüm oyunları planlayan kişinin aslında oyunun içindeki yaşlı adam olması. Oyunun 1 numaralı oyuncusu Il-nam artık oyunu izlemekten zevk almadığı için farklı deneyimler yaşamak adına oyuncu olarak bizzat oyunun içine girmeye karar veriyor. Ölmeden önce çocukluğunda oyun oynarken aldığı hazları tekrar yaşamak istiyor. Dolayısıyla tüm oyunları da kendi hatırladığı şekilde tasarlıyor.
Squid Game’i ilk kez izlerken fark edemediğimiz bu detayları diziye tekrardan göz attığımızda zayıf halka gibi görünen Il-nam’ın aslında her oyunda hile yaptığını görebiliyoruz. Il-nam’ın hile yaptığı sahnelerden biri halat çekme oyunundaydı. Oyunun başında oyun hakkında ipuçları vererek kazanmalarında yardımcı olsa da asıl detay oyunda tüm oyuncuların bileğinde kilit varken Il-nam’ın elinde aynı kilitten bulunmaması. Dolayısıyla bu da olası bir oyunu kaybetmeleri durumunda Il-nam’ın halattan kolayca kurtulabilmesi için tasarlanmış bir detay.
4. Kart Seçimi
Squid Game’i izlerken fark etmeyeceğin bir diğer önemli detay ise oyuna girmeden önce tüm oyuncuların seçim yaptığı kartların önemi. Oyuncular metro istasyonunda beklerken yanlarına bir adam geliyor. Üzerinde numara olan bir kartvizit vererek onlara çok para kazandıracak bir oyunda oynamaları için teklifte bulunuyor. Bu sırada oyunculara mavi ve kırmızı olmak üzere iki kart sunuluyor. İzleyicilerin teorisine göre kırmızı kart oyundaki gardiyanların giydiği renk olarak kural koymayı ve kontrol etmeyi temsil ediyor. Mavi kart ise oyuncuların giydiği yeşil kıyafetleri hatırlatıyor. Dolayısıyla mavi rengi seçen kişiler oyuncu olarak oyuna dahil oluyorlar.
Oyuncuların gerçek hayattaki videolarının izletildiği sahnede herkesin mavi kartı seçtiğini görebiliyoruz. Dizinin finalinde ise Gi-hun’un saçlarını kırmıya boyatması Squid Game’in 2. sezonunda dizideki mentalitesini değiştirip artık oyuna kural koyucu olarak döneceğine gönderme olabilir.
5. Hediye Kutusu
Dizinin başında Gi-hun kızına doğum gününde verdiği hediye kutusu oyuncuların öldükten sonra koyuldukları tabutun tasarımına benziyor. Dizinin izleyicileri tarafından hediye kutusunun içinden çıkan çakmak oyuncuların öldükten sonra yakılacaklarına dair bir gönderme olabileceği şeklinde yorumlanıyor.
Tüm dünyanın merakla izlediği Netflix’in popüler dizisi Squid Game’i izlerken fark edemediğimiz 5 önemli detayı senin için derledik. Son zamanların en popüler dizilerini izlerken kendine güzel bir ortam yaratmak istiyorsan; sosyopix.com‘u ziyaret etmeyi unutma! ❤
Daha fazla içerik blog.sosyopix.com ‘da!
En güzel hediye seçenekleri sosyopix.com ‘da!