Atatürk Çiçeği Bakımı - 15 Madde
Atatürk Çiçeği’nin Ulu Önder Atatürk’ün ismini alan, kökeninin ise Meksika’ya dayandığı hikayesini merak edenler çok.
İçindekiler
Atatürk Çiçeği, Atatürk Çiçeği Bakımı
Atatürk Çiçeği Hikâyesi
Atatürk Çiçeği, Noel Yıldızı ve Poinsettia olarak bilinen bir çiçek. Genelde ev dekorasyonu için tercih edilen bir bitki. Bu çiçeğin asıl hikayesinde, Atatürk’ün bu çiçeği çok beğendiğini ve bu çiçeğin Türkiye’de yayılması için yoğun olarak çaba gösterdiği söylenmekte. Bunun yanında anlatılan diğer bir hikâye ise, Chicago’da laboratuvarda çalışan bir profesörün kırmızı renkte bir çiçek elde etmesiyle, bu çiçeğe isim ararken Atatürk ile tanışması, ardından onun doğa ve tabiat sevgisini görüp buna hayran olmasından ötürü çiçeğe Atatürk’ün ismini verdiği söylenmektedir. Oy birliği ile kabul edilen bu ismin ardından, bu kırmızı bitki “Atatürk Çiçeği” olarak anılmaktadır. 😊
Oldukça hassas olan bu çiçeğin koyu yeşil yaprakları vardır. Çanak yaprakları kırmızı, beyaz ve pembedir. Çiçekleri ise küçük ve sarı renkte, oldukça dikkat çeken bir güzelliktedir.
Atatürk Çiçeği Bakımı
Atatürk Çiçeği; Ilıman iklimlerde açık havada yetişebilen, çalı özelliklerine sahip bu bitki, soğuk iklimlerde saksıda da yetiştirilebilir. Atatürk Çiçeği genelde Ocak ve Şubat aylarında çiçek açar. Hassas bir bitki olduğu için bakımı konusunda özel olarak ilgilenmen gerekiyor. Dikkat etmen gereken kısımları senin için madde madde anlatalım:
- Çok fazla sulamamalısın. Bu bitkinin sadece toprağı kurudukça suya ihtiyacı oluyor. Fazla sularsan çiçeğinde mantar oluşabilir ya da çiçeğin ne yazık ki solabilir.
- Yapraklarını kolayca dökebileceği için fazla rüzgar alan, cereyan olan kısımlara bitkini koymamalısın.
- Atatürk çiçeği ışığı ve yarı gölge olan yerleri sever. Bu yüzden konumu için pencere önünü tercih edebilirsin.
- Eğer çiçeğinin üzerinde kurumuş dallar ve sararan yapraklar var ise bunları budamalısın. Ardından yeniden yeşereceğini göreceksin. Budama işlemi genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor.
- Atatürk Çiçeğini, çiçeklenmeden önceki döneminde haftada bir kez olacak şekilde gübrelemende fayda var. Ayrıca bu dönemde ortam sıcaklığının 15-20 derece arasında olması iyi olur.
- Çiçeklenme döneminde ortam sıcaklığının 13 ila 15 derece arasında olmasına özen göstermelisin.
- Çiçeklenme döneminden sonra ise ortam sıcaklığı 10 ila 12 derece arası olursa bitkin için çok daha iyi olacaktır.
- Ardından Atatürk Çiçeğin çiçeklendiğine ortam ısısı 13 santigrat derecenin altına düşmemeli. Çünkü Atatürk Çiçeği yüksek oranda nem (%70-75) isteyen bir çiçek.
- Atatürk Çiçeği kış mevsiminde çiçek açacağı için, bu mevsimdeyken bitkini haftada 1 kez, yaz mevsimdeyken ise haftada 2 kez sulayabilirsin.
- Çiçeği sularken, koyduğun saksının tabanında suyu biriktirmemelisin.
- Ne çok sıcak ne de çok soğuk olan bir ortamda bulunmaması gerekir.
- Fazla suyu sevmeyen bir bitki türü olduğu için, toprağının da geçirgen, kumlu ve torf ile karıştırılmış bir bahçe toprağı olması gerekir.
- Atatürk Çiçeğinin yaprakları kırmızı olmuyorsa, 14 saat karanlıkta bekletmeni öneririz. Bu sayede yeniden kızaracaktır.
- Haftada bir çiçeğinin yapraklarını bir pamuk veyahut temiz bir bez yardımıyla temizlemelisin. Zira Atatürk Çiçeği bulunduğu ortamın tozunu yaprakları üzerinde toplayabilir.
- Senede bir kez saksı değişimi yapabilirsin. Atatürk Çiçeğin için saksı seçerken drenaj delikleri olan yayvan saksılardan yana seçim yapabilirsin.
Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Gelelim Atatürk Çiçeğini nasıl çoğaltabileceğin konusuna. Atatürk Çiçeği Mart ve Nisan aylarında çiçeklenmeyi durduracağı için, bu süreçte kaybettiği gücünü yeniden kazanması gerekiyor.
Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Şimdi madde madde anlatmaya başlayalım:
- Atatürk Çiçeğini Mart ve Nisan aylarında, drenaj delikli ve yayvan bir saksıya yeniden dikmelisin.
- Çiçeğinin yan dallarını, eklem kısımlarından keserek kumlu, torflu ve geçirgen bir toprağa yeniden dikmelisin.
- Bitkinin kurumaması için toprağının nemli kalması önemli.
- Suyu püskürterek yeni saksıya diktiğin ilk hafta boyunca sulama yapmalısın.
Unutma, Atatürk Çiçeği çok hassas bir bitkidir demiştik. Onu sevmeli ve hep ilgi göstermelisin. Zaten sevgini ve ilgini gösterdiğin her çiçek, senin sevgine ve ilgine kayıtsız kalmayacaktır, bunu bilmelisin. Herkes Atatürk Çiçeğinin bulunduğu ortamın enerjisini yükselttiğine, şans ve bereket getirdiğine inanıyor. O zaman ne yapıyoruz? Evimizde muhakkak Atatürk Çiçeği besliyoruz! 😊
Umarız yazımızda bahsettiğimiz öneriler senin için faydalı olmuştur. Eğer bir Atatürk Çiçeğine sahipsen veya hemen beslemeye başlayacaksan, fikir ve önerilerini bizimle paylaşmayı unutma! Sevgiyle kal.
Daha fazla blog için tıkla: http://blog.sosyopix.com
Unutma, Sosyopix seni seviyor!