5 Beden Dili Hareketi ve Anlamları
Duygular, düşünceler bilgi alışverişini kuran köprülerdir. Bu iletişim sözlü ya da sözsüz olabilir. Etkili bir iletişim sürecinde konuşma ve dil becerileri kadar, beden dili yani sözsüz iletişim de çok önemlidir. Kişilerin kendini doğru şekilde ifade edebilmesi için konuştuklarının yanı sıra vücudunu nasıl kullandığı da oldukça önem teşkil eder. Özellikle diksiyon ve beden dili eğitimi almış kişiler hem kendilerini çok daha sağlıklı bir şekilde ifade eder hem de karşı tarafı analiz eder.
Beden dili; insanların iş, sosyal ve özel hayatlarında en etkileyici iletişim detayıdır. İnsanlık tarihi kadar eski olan beden dili; jest, mimik ve hareketler aracığıyla kurulan sözsüz iletişimdir. Konuşma ve beden dilini doğru şekilde kullanmayı öğrenmek, kendinizi doğru şekilde ifade ettiğinizi gösterir.
İçindekiler
Beden Dili Nedir?
Şayet birisi beden dilinizi size aynı şekilde yansıtıyorsa, diğer kişi söylediklerinizle ikna olmuş ve size saygı duyuyor demektir. Nöronlar aynalaşmaya yol açar. Bu yansıtma eş zamanlı olarak jestlerle, ses tonuyla ve hatta vücut hareketleriyle de olabilir.
Beden Dili Neden Önemli?
Beden dili yalnızca vücudun konumlanma şekli değildir. Aynı zamanda mimik, jest, göz ve kaş hareketi, duruş pozisyonu, beden hareket biçimi, fiziksel duruş, konumlandırma, el, kol ve ayak hareketleri gibi faktörler iletişimin temel sebepleridir. Özellikle bilinçaltına doğru iletişimde vücut dilleri ve jestler arkadan iletişim kurmaya devam eder. Beden dili, okuyabilen kişiler için sözlerden çok daha şey ifade eder. İnsanlar, söyledikleri kelimeleri kontrol edebilir. Fakat beden hareketleri üzerinde tam kontrol sağlamak çok daha zordur.
Yalan söyleyenler özellikle kelimelerle bunu ifade etseler bile beden dilleri ile yalan olduğu belli olabilir. Çünkü yalan söyleyen kişilerin el ve kol hareketleri, genellikle çok abartılı olur aynı zamanda dengesizleşmeye de başlar. Bu jestlere ek olabilir, bakışları kaçırma ve yüze sık sık dokunma gibi davranışlar da oldukça sık görülür. Yalan halinde yalanı söyleyen kişi beden hareketlerini kontrol etmekte güçlük çeker. Beden dilini okuyabilmek, bu gibi önemli noktalarda oldukça yardımcı olur.
Beden Dili Nasıl Olmalı?
Özel ve sosyal yaşam dışında iş hayatı için de beden dilinin önemi oldukça fazla. Özellikle iş alanında ilerlemek, kariyer yapmak, saygıdeğer biri olmak istiyorsanız mutlaka beden dili konusunda bir eğitim almalısınız. Beden dili anlamı ve etkinliği olan bir iletişim şeklidir. Bu dilin ifade ettiklerini tıpkı yabancı dil öğrenir gibi öğrenerek, kendi hareketlerinizi kontrol edebilir hem de karşınızdaki kişinin durumunu, psikolojinizi anlayarak buna uygun iletişim kurabilirsiniz. Vücut dili, söylenenlerin arkasındaki duyguları, istekleri, korku ve endişeleri apaçık önünüze serer.
Beden Dili ve Anlamları Nelerdir?
Kişilerin beden dili, jestleri ve mimikleri onları daha kolay anlamanızı sağlayacaktır. Yaygın olan bazı beden dili örnekleri:
- Kolları bağlamak olumsuz bir beden dili gösterir. Kişinin iletişimi kesme isteğini, ilgisinin dağıldığını ve artık konuyla ilgilenmediğini gösterir.
- Konuşurken sık sık saate bakmak sıkıldığını gösteren bir harekettir. Bu hareketler görüşmeyi bitirme istediğini ifade eder.
- İletişime açık olduğunu belli eden beden dili ise ellerin ve kolların açık olması, sıkça göz teması kurulması ve güler yüzdür.
- Konuşulan kişiye yakın durma onaylamayı işaret eder. Özellikle omzuna dokunma ya da saçını okşama, onaylandığını gösterir.
- Reddetmek ve içe kapanmayı belli eden beden dilinde ise konuşma sırasında ceket iliklenir, buruna ya da kaşa sürekli dokunulur.
5 Beden Dili ve Anlamları
1. Kolları Göğüs Hizasında Çapraz Tutmak
Kollarınız göğsünüzün üzerinden geçerken durmak ya da oturmak, savunma beden dilini ifade eder. Bu harekette iletişim tamamen kesilir. Öfkeli ya da inatçı bir beden dilini ifade eder. Bunun yanı sıra, çapraz kol konumlandırılması, iletişim kurdukları diğer kişilerin görüşlerine ya da eylemlerine de tamamen karşı olduğu anlamını taşır.
2. Gülümseme
Gülümsemeler, tek başına bir ifadeye sahip değildir. Gülümseme mutlu, gergin, ironik ya da hüzünlü olabilir. Bu noktada tek başına gülümsemeyle ilgili bir analiz yapılamaz.
3. Parmaklarınıza Dokunma
Parmaklarınıza sürekli dokunma, ellerin birbiri ile olan teması gerginliği gösteren bir detaydır.
4. Başınızı Bir Tarafa Eğmek
Kafanın yana yatması, genellikle size söylenen bilgileri keskin bir şekilde dinlediğinizi ve iletildiğini gösterir. Odaklanma ve dinlemeyi ifade eder.
5. Parmak Uçlarını Bir Araya Getirmek
Parmak uçlarınızı bir arada, temasta tutmak ve avuç içlerinizi ayırmak, otorite ve kontrollü olduğunuzu, lider olduğunuzu gösterir. Patronlar ve politikacıların bu hareketi sık sık yapmasının sebebi budur. Bunun ötesinde özellikle psikologlar irade dışı, bilinçsiz olarak yapılan jestlerin, örnek vermek g erekirse el hareketlerinin, kişinin saklamak istese de duygularını açıkça ortaya koyduğunu ifade eder. Örnek olarak; titreyen parmaklar, sıkılmış bir yumruk, gergin bir baş ve gövde duruşu ne kadar kontrol edilmeye çalışırsa çalışılsın yoğun bir gerilimin aslında beden dili ile dışarı çıkmasını ifade eder.
Unutma Sosyopix seni seviyor!
Daha fazla blog için tıkla: blog.sosyopix.com